Prometheus logo
linkerzijde




Woensdag 11 maart 2009 - In het kader van boekenweek 2009:
DIRK DRAULANS _ 2009 Darwinjaar

Boekenweek 2009 ( klik HIER voor meer info)
Het motto van de Boekenweek 2009 (11 t/m 21 maart) is TJIELP TJIELP, De literaire zoo. Centraal staat het dier in de letteren.

Dirk Draulans, wetenschapper,  journalist en schrijver, zet zich in voor de popularisering van de sociobiologie. Hij is o.m. bekend als de bioloog die in het televisieprogramma van de VRT De laatste show regelmatig kwam vertellen hoe de dierenwereld in elkaar zit.
In zijn meest recente werk, Het succes van slechte seks uit 2008, ontleedt hij hoe de evolutieleer van Charles Darwin ook van toepassing is op de mens.

Dirk Draulans (1956) zette zich in zijn jeugd erg actief in voor Natuur en Milieu. Hij studeerde in 1979 af als bioloog (optie zoölogie) aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hieraan was hij de volgende zes jaar verbonden als onderzoeker. In 1983 promoveerde hij tot doctor in de wetenschappen. Tussen 1985 en 1987 was hij als academische gastonderzoeker verbonden aan het departement zoölogie van de Universiteit van Oxford. Hij hield zich in Oxford vooral bezig met evolutiebiologie. In 1987 werd hij wetenschappelijk redacteur van het tijdschrift Knack.

Draulans heeft een aantal romans geschreven. Hij debuteerde in 1990 met de erotisch getinte thriller Paarse dijen. Andere romans zijn Gele modder (1992), de  De rode koningin (1994) en de politieke roman De charme van chaos (2000).
Verder was hij oorlogsverslaggever in onder andere Centraal-Afrika, het Midden-Oosten en Bosnië. Een verslag van zijn reizen naar oorlogsgebied vinden we o.m. in De schaduw van Saddam (1992), Welkom in de hel (1993), Mirjana (1993), Een grap van God (1997) en Handelaar in oorlog (2003). Een ontmoeting met de jonge biologe en bonobospecialiste Ellen Van Krunkelsven in het toen nog Zaïre geheten Congo resulteert in het reisverslag De mens van morgen (1998).

Charles Darwin
Dit jaar vieren we de tweehonderdste geboortedag van de Britse theoloog en natuurwetenschapper Charles Darwin (1809-1882). Darwins werk zorgde voor een revolutie binnen de wetenschap, maar had ook invloed op maatschappij, filosofie en religie. De acceptatie van evolutie zette de mens neer als een diersoort, onderdeel van de natuur, in plaats van een boven de natuur staande levensvorm.
In 1859 verscheen zijn meesterwerk On the origin of speciesen geen enkel ander wetenschappelijk werk heeft zulke heftige emoties losgemaakt. Het oeuvre van Darwin heeft ons wereldbeeld én zelfbeeld ingrijpend veranderd.
Op 12 februari j.l. verscheen In Darwins woorden, een boek dat aan de hand van citaten van Darwin en gelardeerd met veel illustraties, een prachtige inleiding biedt tot zijn werk, leven en denken. 

In Darwins woorden door Chris Buskes, Ranne Hovius, Griet Vandermassen.

Het succes van slechte seks
Precies tweehonderd jaar geleden werd Charles Darwin geboren. Vijftig jaar later publiceerde hij On the Origin of Species. Met dit boek lanceerde hij de evolutietheorie, een theorie die de kijk van de mens op zijn afkomst voorgoed zou veranderen.

Naar aanleiding hiervan publiceerde Draulans vorig jaar Het succes van slechte seks, hoe de evolutietheorie van toepassing is op elk van ons, (ja, ook op u).
Een boek waarin hij de leer van Darwin vertaalt voor elke geïnteresseerde lezer.
Toch is dit niet het zoveelste boek in het rijtje over Darwin, maar een boek dat op een eigenwijze - soms sluwe - manier duidelijk maakt hoe de evolutietheorie van Darwin op ons van toepassing is. Charles Darwin bewees dat soorten veranderen, en Dirk Draulans legt uit hoe dat proces de mens kneedt en boetseert.

Waarom wordt de mens –in tegenstelling tot andere zoogdieren - geboren als een hulpeloos wezentje? En waarom heeft de natuur bij de mens zoiets voorzien als verliefdheid? Talloze soorten zoals de dinosauriërs zijn verdwenen omdat ze zich niet konden aanpassen aan het milieu. Bovendien woedde in de natuur een onverbiddelijke concurrentiestrijd. Dat de mens op veel vlakken dezelfde gedragskenmerken vertoont als zijn dierlijke voorouders, valt moeilijk te ontkennen. Zelfs ons wrevelig tandengeknars in ergerlijke situaties zou een restant kunnen zijn van onze instinctieve drang om de vijand dood te bijten. Ook de technieken die we gebruiken bij partnerwerving zijn vaak genetisch bepaald.

Draulans neemt je mee naar de wonderlijke wereld van Charles Darwin, naar de Survival of the fittest en de Struggle for Life, de meest bekende aspecten van zijn theorie. Maar ook naar de begrippen ‘natuurlijke en seksuele selectie’, die verklaren waarom we zijn wie we zijn en waarom we – vaak onbewust – bepaalde keuzes
maken.
Het succes van slechte seks is geen wetenschappelijk naslagwerk, maar een poging om de evolutietheorie op een toegankelijke manier uit te leggen en duidelijk te maken dat die veel verder gaat dan ‘survival of the fittest', natuurlijke selectie of adaptaties. Het boek stelt de mens, zijn seksualiteit, zijn rol in de maatschappij en alle oorsprong van het opgesomde op een originele manier aan de lezer voor en nodigt uit tot nadenken en discussie. En dat uitnodigen wordt mooi in woorden gegoten in het laatste hoofdstuk van het boek, waarin Draulans de lezer nog een laatste keer toespreekt en refereert naar de meester én oorsprong van zijn boek, Charles Darwin.

Info: bv, cjp, bosuil en andere websites